Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Как България се превърна от износител във вносител на ток?

Цялата икономика и енергетика на страната трябва да „позеленее“, смята Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures

Как България се превърна от износител във вносител на ток?

Снимка: Getty

България от износител се превърна във вносител на енергия през тази година поради сгрешената ни стратегия. Това трябва да бъде коригирано, заяви Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В първата вълна на интерес към ВЕИ бяхме едни от първите, които успяха да постигнат целта си и вследствие на това в България се разви много експертиза в сферата, но когато промениха законите и стана нерентабилно да се строи тук, много от тези компании излязоха в чужбина. Ще бъде жалко, ако не реализираме потенциала си“, посочи гостът.

Миналата седмица е излязъл доклад, който идентифицира Черно море като много добра зона за потенциални инвестиции във ВЕИ енергия, отбеляза той и добави, че това остава възможност в дългосрочен план.

„Засега европейските страни имат много потенциал за конвенционална ВЕИ енергия. В България има достатъчно възможности за удовлетворяване на нуждите на населението за следващите десет и повече години“. 

Още по темата

Според Енчев засиленият интерес към ВЕИ енергията се дължи на това, че от икономическа гледна точка тази енергия вече е конкурентна и също така все повече се изчерпва потенциалът за конвенционалната енергия.

„От гледна точка на инвестициите във ВЕИ сектора разликата с преди 10-15 години е, че сега е много евтино да се инвестира във възобновяеми източници и единственото, което трябва да направи държавата, е да не пречи на частния сектор“, каза Енчев.

По думите му цялата икономика и енергетика на България трябва да „позеленее“ и това са процеси, които с оглед на Зелената сделка няма как да бъдат избегнати и колкото по-бързо се позиционираме за тях, толкова по-добре.

„Трябва да започнем да правим правилни разчети и да изберем най-евтиния ток, а не да си говорим за строеж на нова ядрена електроцентрала“.

Според Енчев създаването на „Зелен съвет“ с представители на държавния и частния сектор е много добра идея.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Енергетика
Н. Павлов: Природният газ поскъпна с над 45% в Европа през зимните месеци